Gulbetor
I ett försök att bryta den tråkiga tonen i den här bloggen tänker jag idag bjussa på ett mattips. Jag har en favoritgrönsak just nu och det är gulbetor, älskar gulbetor. Åt det för första gången i mitt liv i maj förra året i samband med att vi hade en avdelningsaktivitet med jobbet i Stockholm. Efter att jag kommit hem kunde jag inte sluta tänka på det där, hur gott det var och jag blev jätteglad när jag hittade gulbetor i en affär här i närheten. Det var då det här kom till.
Receptet är vegetariskt och i det här fallet får fetaosten stå för proteinkällan. Jag brukar äta det som ensamrätt men funkar lika bra som tillbehör till lax eller en bit kött om man så vill.
2 port
1 påse gulbetor, gärna ekologiska
1 gul lök
1 förpackning hel fetaost
olivolja
färsk timjan
mangold, ruccola eller någon annan salladssort man gillar
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och dela gulbetorna i klyftor. Pensla ut lite lagom med olivolja i en ugnsform och lägg i gulbetorna. Ställ in i ugnen och under tiden skalar du löken och skär även den i klyftor. När gulbetorna stått inne i ugnen sisådär 15 minuter är det lagom att ta ut formen, röra om lite och fördela löken över alltihop. Salta lite lätt och in i ugnen igen. Låt stå i ugn ca 50 minuter (inkl de första 15 minuterna) och ta sedan ut formen och känn efter om betorna börjar bli mjuka, smula över fetaosten lite grovt och in i ugnen igen i ca 10 minuter så att den börjar smälta och gotta till sig med gulbetorna o löken.
Ta ut ur ugnen, fördela färsk timjan över och blanda runt. Lägg upp på tallrikar där du först lagt en rejäl hög med sallad underst. Mums! Jättegott!

Kommentarer
Trackback